Šifrovačky
Šifrovačky nebo také šifrovací hry či závody jsou dalším oborem kratochvilných činností, kterým se lidé kolem Pralinek zvlášť oddávají.

Ptáte se, co to vlastně šifrovačky jsou? Tedy dobrá, pokusím se v kostce shrnout to podstatné. Šifrovačky se hodně vzdáleně podobají orientačním běhům, a to především v tom, že ke zdárnému dokončení závodu je potřeba projít všechna stanoviště. Ovšem aby to nebylo tak jednoduché, umístění kontrol je tajné a na každém stanovišti je k nalezení návod (šifra, úkol), který teprve pokud je správě pochopen nebo vyřešen, ukáže, kde je další stanoviště, takže nakonec nejsou tak důležité rychlé nohy, jako spíš bystrá hlava.

Tak to by snad stačilo, pokud vás zajímají další podrobnosti, projděte si naše reportáže a zápisy z her, které jsme navštívili, nebo se případně přeneste přímo na stránky těchto her.


Dnem 2011

Pralinkám se na Dnem dlouhodobě příliš nedaří. Dojít nebo nedej bože se umístit je problém. Přesto nebo právě proto bylo letos zájemců více než dost. Dokázali jsme udělat jak zelené tak oranžové Pralinky zvlášť. Zelené pralinky chtěly po úspěchu na Ostrovtipu a Bedně dokončit hattrick. Oranžové pralinky chtěly zacvičit novou členku a konečně si užít šifrovačku, u které neusínají a nemrznou.

Celý článek...
 
Ostrovtip 2011

Jarní sezóna 2011 přinesla nemilou věc. Termíny zlínského Osudu a ostravského Ostrovtipu se shodovaly. Bylo nutno si vybrat. První ročník Ostrovtipu jsem jako člen fúze Tuleni masového kašpárka s pralinkou vyhrát, tak pro mne představoval jedinečnou příležitost konečně poprvé za svůj šifrařský život a jedinkrát v tomto roce obhájit zlatou medaili. Leč zbytek Pralinek zvlášť měl jiné preference, takže volba padla na Zlín. Odmítl jsem kvůli tomu nabídku loňských spoluhráčů na obhajobu prvenství v původním složení, takže Tuleni masového kašpárka byli tentokrát bez pralinky. A ve Zlíně probíhalo odpočítávání, jehož rozuzlením byl dlouhý nos. Zarezervovaný termín byla škoda nechat propadnout, takže jsme se záhy přihlásili na ten Ostrovtip.

Celý článek...
 
Noc tapürů 2010

Noc tapürů se jevila být závazek, Jakkoli se nám v posledních letech docela daří, k obhajobě titulu přece jen nedochází každý den. I Petr, který se o rok dříve na jeho zisku nepodílel, se rozhodl být tentokrát při tom. Čtyřčlennou sestavu Pralinek zvlášť doplnil jako host Zbožák. Psa nechal tentokrát Ondra doma, stejně se tu nedávají trička v psí velikosti. Jenže na trička by nám to muselo jít jako po másle. A to se nestalo.

Celý článek...
 
Dnem 2010

Na Dnem jsme měli nějak málo zájemců o účast. Ondra, já a nikdo. Protože se nám ta hra chronicky nedaří, máme chuť se s tím poprat. Oprašujeme loňskou sestavu s Bárou Peškovou jako externí posilou a těšíme se. Nakonec se ukazuje, že se Petr nechal naverbovat ke konkurenci a hraje proti nám v týmu Everyones chance. Asi si myslí, že se mu podaří porazit Pralinky zvlášť, jako jsem to svého času udělal já s Tchořím smradem. Ale my se nenecháme, byla by to ostuda. Takže máme jasný dílčí cíl. Porazit Everyones chance.

Celý článek...
 
Tmou 2009

Zase nás jednou čekala šifrárna, na kterou jsme byli schopni sestavit družstvo z vlastních řad. Kromě těhotné Aleny kompletní základní sestava. A protože s námi z výše uvedeného důvodu letos Alena hrála pouze Sendvič a protože v inkriminovaném dni Ondra byl kdesi v Kroměříži, na kvalifikaci jsme se sešli v akční sestavě Alena, Martin, Petr, Pepa a já. Alena a Martin tvořili pracoviště královéhradecké, zbytek pracoviště poličské. Nakoupili jsme si nějaký proviant a mohlo se začít. Prvních devět minut kvalifikace jsme strávili hledáním zadání a jeho vzájemným přeposíláním mezi Poličkou, Hradcem Králové a Jičínem.

Celý článek...
 
Žebříček družstev

V cíli Lampy 2004 na náměstí v Králíkách jsme zapředli s dnes již neznámým soupeřem hovor na téma, které šifrařské družstvo je dlouhodobě nejlepší. Skutečnost, že na tuto otázku nejsem schopen dát odpověď, mne dovedla k tomu, že jsem sestavil způsob výpočtu, posbíral data za proběhlé šifrárny a získal výsledek, že nejlepším družstvem do jara roku 2004 byl FIMAN++. Od té doby mnoho vody uplynulo a z proběhlých šifráren jsem přidával do seznamu další a další data. Nyní rozšiřuji počet zveřejněných čelných umístění na 50.

Celý článek...
 
Krutá (zá)krůta 2010

Po loňské Krůtě, která byla vydařená navzdory tomu, že jsme tým lepili z náhodných kolemjdoucích, jsme pro tentokrát nemínili nechat nic náhodě. A čtyřčlennou sestavu jsme poskládali z vlastních zdrojů. Petr, Ondra, Martin a já. Příprava na hru byla jako obvykle důkladná a poměrně zbytečná. Příprava krutého artefaktu je svérázným projevem organizátorského sadizmu. Vždycky je s tím hromada práce a jeho použití pak nic moc. Nicméně i já jsem si vyhrál s vystřihováním Krutého kalendáře.

Celý článek...
 
Dark City 2010

Z Ostravy už několik let přicházely zprávy o tom, že se tu uskuteční šifrárna. A protože máme Ostravu rádi, tak nějak bylo otázkou času, kdy se tam konečně vypravíme. A jarní sezóna 2010 přinesla hned dvě příležitosti. V dubnu jsem si z Ostravy přivezl jediné zlato této sezóny, když jsem s vícenásobnou fúzí Tuleni masového kašpárka s pralinkou napínavým způsobem vyhrál Ostrovtip. Nebylo by od věci si to zopakovat.

Celý článek...
 
Bedna 2010

Na Bednu 2010 jsme vyráželi v základní silné sestavě se záměrem složit reparát z pokaženého Sendviče. Ryze pánská sestava nás jen nechávala lehce neklidnými, jak budeme řešit případný zákyseček. A že jich bylo.

Celý článek...
 
iNula 2009

Třetí ročník iNuly byl další hrou, na které jsme mínili uspět za použití taktické fúze se silnými spoluhráči, kteří za nás všechno vymyslí a uběhají. Pralinky zvlášť byly toliko tři (Petr, Ondra a já). Posilu jsme nalezli v Ústředním topení, které se kvalifikovalo do role posil svou empatií, kdy nám nabídku posil poslal Sopťa s Indexem v tutéž chvíli, kdy jsme je sami oslovili dotazem na totéž téma.

Celý článek...
 
<< Začátek < Předchozí 1 2 3 4 Další > Konec >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL