Panda 2018

Loni jsme šli Pandu za kategorii ostatní. Letos už nám Zuzka dorostla, aby si mohla jít vyzkoušet luštění. Sehnali jsme ji kamarádku druháčku Elišku a přihlásili jsme se do kategorie Rodiče s dětmi s tím, že dáme prostor mládeži.

Ráno balíme a ozývají se Chlumečáci, že jim bouřka vyplavila dům. Je potřeba každá ruka a Eliška má smůlu. Naše holky teskní a moc se jim do Pardubic nechce. Ale už jsme na cestě.

Zaparkuje u cíle a na start jdeme pěšky. Kačka brblá, že už jí bolí nožičky a ji chybí Eliška. U startu holky objevují dopravní hřiště a škemrají, že ho chtějí prozkoumat. Registrujeme se a když jdeme na průzkum, tak nás Jana zastaví, že se holky dočkají.

Je odstartováno a holky chtějí běžet spolu na hřiště. To pravidla zakazují, takže se zběžně pohádají, kdo s kým půjde a která první. Problém se záhy vyřeší, protože Kačka zjistí, že se na hřišti musí běhat a jí bolí nožičky a bříško. Zuzka teda lítá po hřišti pořád a my se s Alčou střídáme, abychom se vydýchali. Máme tam chyby, znovu hledáme, opravujeme a pak dohádáme, že máme předvést kocoura. Balím a holky mají splnit úkol. Nevím proč, ale nedávají to a musí jim pomoci Alča.

Dostáváme popis cesty. Zuzka pomalinku čte a my jdeme podle ní. Problém je, že si nepamatuje, kde skončila a neustále čte od začátku. Tak ji musíme pomáhat. Kačka nemá Elišku a brblá.

Konečně jsme na hřišti a holky hledají obrázky. Když je najdou dostáváme šifru. Spolu se Zuzkou stříháme a stříháme. Princip je nám jasný, tak navádíme holky, aby hledaly pohádkové dvojice. Zuzka zvládá číst a spojovat sama, Kačce musíme předčítat. Ale aspoň na tuhle šifru se zapojuje. Nalezené dvojice skládám a napůl ignoruje prázdné rohy. Je doskládáno, zběžným okem rodiče čteme tajenku, přeskládáme pár čtverečků a necháme Zuzku, aby si přečetla tajenku.

Chvíli se snažím navigovat podle orgovské papírové mapy, ale písmenka jsou titěrná. Dokonce přehlédnu, že ulice Rožkova je slepá a za velkého reptání se musíme vracet a jít ulicí V ráji. Po této zkušenosti se už pohybuji podle offline mapy.cz, které si jako starší člověk můžu zvětšit.

Přicházíme z nečekané strany a málem bafneme na ogra. Bohužel holky se při odlovu trochu stydí a jsou hlučné. Třeba někdy jindy. Holky bravurně zdolávají slack linu a dostáváme šifru. Zuzka sama odhaluje morseovku, kterou si vyluští. Pak přichází na tučná písmenka ve třetí indicii. Na druhou ji musíme trochu navést, aby si spočítala počet sloupečků. S 26 ji dochází s nápovědi i abeceda, kterou si doplňuji. Pak si pomalinku přečte poslední indicii. Na heslo, ale nakonec musí přijít Alča, to už na ní bylo moc.

Přesouváme se náměstí Čs. legií. K velké Káčině nevoli je odvolána z fontán. Dostáváme šifru a holky bryskně přiřadí telefonní čísla k situacím. Pak nastává problém se čtením, snažíme se řadit písmenka podle čísel, odshora dolů, zleva, zprava, ale nic nedává rozumné heslo. Alča je zoufalá, tak skreblí: půl míček, pumlíček, pučmelík. Nakonec lumpíček padne a my jdeme dál.

Sundávám sedlo a holky se vozí. Bohužel jsou malé a stěží dosáhnou ze sedla na řídítka. Ale jedou, i když přes moje nohy. Naštěstí přichází další tým a já jsem zachráněn. Káča se nudí a Zuzka s Alčou realizují další šifru. Zúza vybarvuje a Alči ji kontroluje. Potom, co jsme na startu našli orgovskou mapu, tak už jsme věděl, že některé stanoviště bude BMX.

Protože klapla zelená na semaforu a my rozhodně nebudeme čekat na červenou, jsem zbaven vůdcovské funkce. Míříme k BMX směrem, kterým jsem nechtěl, ale nakonec tam stejně dojdeme. Obloha se začíná černě zatahovat, ozývá se hrom, občas je vidět v dálce blesk a Kačenka chytá Paniku s velkým P. Chceme co nejdřív do cíle, ale musíme obejít celý areál BMX, abychom našli šifru na jiném než JZ rohu. Snažíme se Kačku uklidnit střechou u BMX, ale moc to nepomáhá. Zúza spojuje Vochomůrku. Alča ji musí napovědět pohádky z měchu a kapradí, a i ty zdárně spojí. Ještě nemá tu správnou představivost, a i když ji řekneme, co že je to psacím písmem napsáno, tak to zatím nevidí.

Jdeme do cíle a hlásíme pařezovou chaloupku. Kačka se dožaduje bytelné školní střechy, protože je v dáli slyšet hrom. Je na minutku zavřena do auta, ale tam se jí moc nelíbí. Dostáváme poslední šifru, chvilku nám nedochází, co s ní, ale nakonec přeci jen tahám předchozí šifry a Zuzka realizují cílové heslo. Já se toho moc nezúčastním a konejším Káče.

Vyhráli jsme kategorii Rodinu s dětmi. Mám z toho dobrý pocit, že většinu šifer realizovala Zuzka. Kačka je na to ještě moc malá. Škoda, že to nevyšlo Elišce.

Pomáhám přemístit předposlední šifru na správný roh, tlacháme s orgy, kteří mají hromadu práce. Zběžně se koukám na šifry kategorie ostatní. Pojídáme meloun, buchty, sekanou s chlebem, a hlavně holky dostávají diplom, pandu a bublifuk.

Závěrem bych chtěl hodně poděkovat orgům za príma hru, kde jsme mohli potrénovat mladou generaci. Třeba za rok na dalším ročníku.